Varrásról, táskákról, életmódról és mindenfélékről

PurpleTurtleBlog

PurpleTurtleBlog

Pomp up your scarf!

Hogyan varrj körsálat és hogy dobd fel pom-pomokkal? Rengeteg kép és és részletes leírás

2017. április 23. - purpleturtlebag

Mostanában pom-pom lázban égek, és legszívesebben mindenre pom-pomokat varrnék. Na nem azokat a fonalból készült pom-pomokat, hanem azt a ruhára varrható fajtát. Színesek, vidámak, kedvesek, és nagyon-nagyon tavasziasak:) Persze nem jó velük túlzásba esni, de egy pom-pomos kiegészítő nagyon fel tud dobni egy esősebb napot is.

Én az e-bayről szereztem be a kis színes gombolyagjaimat, mert sajnos sehol nem találtam ilyen szalagokat, de azóta már tudom, hogy például a Varróvilágban van 2-3 féle szín (legalábbis 2 hete még volt). Ha tudtok tuti beszerzőhelyet, írjátok meg kommentben!

dsc09242.jpgMost megmutatom Nektek, hogy újítottam fel egy régi sálam. Ezt a sálat pár éve vettem egy turiban párszáz forintért, és nem egy különösebben jó minőségű, puha anyagról van szó, de a szín miatt nem tudtam otthagyni (akkor még nem vásároltam olyan tudatosan...) Nem hordom túl sűrűn, mert körülbelül 45 darab másik sálam van általában biciklivel járok, és sokkal praktikusabbnak tartom a körsálakat, mert ezek a nem-körsálak mindig kibomlanak, meg olyan bénán tudom őket megkötni úgy, hogy ne essenek le, hogy nem érzem jól magam bennük.

Szóval megmutatom, hogyan varrtam körsálat, ami alapján remélem, neked is könnyen menni fog! Ehhez persze nem kell feltétlenül egy régi sál, ha találsz egy szuper anyagot, akkor egy kétszer körbetekerhető 30 cm széles sálhoz kb 62 cm-re lesz szükséged.

De előtte hadd magyarázkodjak egy kicsit: elég régen írtam utoljára ilyen leírást, úgyhogy csak reménykedni tudok, hogy érthető lesz. Ha valami nem egyértelmű, írjátok meg, és megpróbálom kijavítani. A képek minőségéért pedig elnézést kérek, sajnos sem természetes, sem természetellenes fényt nem tudtam sokat produkálni, ehhez pedig hozzátesz a régi kis fényképezőgépem, amit szeretek-imádok, de be kell látnom: bár 6-7 éve még "elég jó" képeket tudtam vele készíteni, ma már ez a minőség nem feltétlenül vállalható, de most egyelőre ez van... :) Ezek a tényezők valószínűleg később sem lesznek sokkal jobbak, de azért igyekszem! 

Akkor vágjunk bele!

Mi kell a pom-pom sálhoz?

dsc09247.jpg

  • egy régi sál, vagy egy 130*30 cm-s sálhoz kb 132*62 cm anyagra (1 cm-s varrásszéllel számolva)
  • kb. 130 cm pom-pom szalag
  • a sálhoz és a szalahoz passzoló cérnák
  • gombostű, mérőszalag, olló
  • varrógép, benne 70-es vagy 80-as univerzális tű
  • kb. 30-60 perc szabadidő
  • és ami nincs a képen: türelem :)

Lépések:

dsc09256.jpg

1. Ha olyan sálból varrsz körsálat, aminek jó a szélessége, az első két pontot ugord át! Ha egy nagyon vastag sálad van, aminek a szélessége 50-60 cm, és szeretnéd, ha csak fele ilyen széles lenne, vagy új anyagból varrod a sálad és van egy 130-140 cm hosszú, kb. 60-65 cm széles anyagod, akkor hajtsd félbe hosszában és a hosszabb végét tűzd össze, majd varrd össze egyenes öltéssel kb. 1 cm-s varrásszéllel. 

2. Ha minden jól ment, akkor kaptál egy hosszú "csövet", aminek mindkét vége nyitott. Ezt most fordítsd ki és egyengesd el úgy, hogy a varrás alul vagy felül legyen. Ha olyan anyaggal dolgozol, ami könnyen vasalható, akkor akár le is vasalhatod a varrásnál, így könnyebb lesz varrni a továbbiakban. Sajnos az enyém nem volt túl vasaló barát, így a következő lépés kicsit nehézkesebb volt. 

dsc09258.jpg

dsc09262.jpg

3. Most jön egy kis türelemjáték: tűzd rá a szalagot arra a szélére, ahol a varrás van, vagy ha csak egy rétegű a sálad, akkor valamelyik tetszés szerinti (hosszabbik) oldalára. Sajnos ezt nem nagyon lehet megúszni, bár én ezt a tűzögetést ahol lehet, kihagyom, de csak azért, mert már elég gyakorlottnak tartom magam (és meglehetősen lustának az ilyen dolgokhoz). Viszont itt végigtűztem, mint a kisangyal, mert ez egyébként is elég nehéz rész, mivel ezek a szalagok egy kicsit nyúlnak (legalábbis az enyém nyúlt), és vékonyak is, úgyhogy tedd csak sűrűn azokat a gombostűket!

4. Ezután jön a varrás: ennél a résznél varrj úgy, hogy alul a sál színéhez passzoló cérna van, felül pedig a szalaghoz illő szín. Vigyázz, ezt csak akkor csináld így, ha a két cérna ugyanolyan vastagságú, típusú, márkájú, különben furcsa dolgokat produkálhat a varrógép! A tűpozíciót állítsd jobbra (ilyen opció szinte minden varrógépen van), így könnyebben elférsz a pom-pomoktól. Ez féltalppal is megoldható. A varrás elején és végén erősíts.  Ezután a szalag elején és végén vágj le pár pom-pomot, hogy össze tudd varrni a sálat.

dsc09263.jpg

untitled-1.jpg

5. Most jön egy kis trükk, amit csak akkor kell bevetned, ha kétrétegű a sálad, mint amilyen az enyém is volt: fogd a cső egyik végét, és mintha ki akarnád fordítani, húzd rá a másik végére, de ne fordítsd ki. Így szín színnel lesz összeforgatva és a sál még nem összevarrott végén lesz egy kör. Ezt a "kört" tűzd össze és jelölj meg egy szakaszt (vagy az is elég, ha varráskor figyelsz majd rá, hogy ne varrd össze teljesen), amit nem fogsz összevarrni.

dsc09270_1.jpg

dsc09271.jpg

6. Jön az összevarrás: a szabadkar segítségével (ez az a rész, amire rá tudod húzni pl. a nadrágszárakat is) varrd körbe az összetűzött részt, de figyelj arra, hogy egy 10-15 cm-s részt ne varrj össze. A varrat elején és végén erősíts.

dsc09272.jpg

Ha nem dupla rétegű a sálad, akkor úgy tudod szépen összevarrni, hogy az egyik rövidebb végén kb. 1 cm-t az egyik irányba, a másik rövidebb végén kb. egy cm-t a másik irányba hajtasz, összegombostűzöd, és 2 egyenes öltéssel összevarrod, így:

untitled-2.jpg

Ha így varrtad a sálat, akkor tulajdonképpen kész is vagy! :)

dsc09273.jpg

7. Ha hiszed, ha nem, ha most a kis lyukon keresztül kifordítod a sálat, akkor már csak egy varrás van hátra, és kész is a körsálad! A lyukat a képen látható módon tűzd össze, és milliméteresen varrd össze egy egyenes öltéssel, az elején és a végén erősítve (vagy csomózva, ha úgy jobban tetszik).

 
dsc09274.jpg

dsc09275.jpg

És kész! :) Sajnos nem mondanám, hogy életem képei készültek a sál elkészülte után, de ebből az első tutorialból azt is megtanultam, hogy sokkal türelmesebben kell lennem, ha fotókat szeretnék, és egy kis szempillaspirál sem ártana, annak ellenére, hogy "úgyis csak itthon vagyok". :) 

ezlett.jpg

Remélem tetszett Nektek, és tudtok ebből a bejegyzésből ötletet meríteni!

Láthatjátok, hogy ehhez igazán nem kell varrónőnek lenni, igazából csak az egyenes öltést használtam a sálhoz (bár nyilvánvalóan elegánsabb lett volna, ha elcikk-cakkolom a széleket...), és ezekért a kis apró átalakításokért is érdemes megtanulni varrni! Kezdő- és haladó varróworkshopjainkról a Vágj bele! oldalon tájékozódhatsz!

Jó kreatívkodást!

Lilla

 

Kapcsolódó bejegyzés:

Az 5 kedvenc budapesti méteráru boltom

A bejegyzés trackback címe:

https://purpleturtle.blog.hu/api/trackback/id/tr8312447935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása