Varrásról, táskákról, életmódról és mindenfélékről

PurpleTurtleBlog

PurpleTurtleBlog

Milyen egy Vágj bele! varróworkshop?

2017. július 06. - purpleturtlebag

A Vágj bele! varróworkshopok Facebook oldalára mindig feltöltünk képeket, rövid beszámolókat arról, hogy milyen volt az éppen aktuális legutóbbi workshop, illetve az események leírásában is próbáltuk részletesen leírni, hogy mi is történik ezeken az alkalmakon, de most leírom Nektek egy kicsit hosszabban is, mert sokan kérdezgetitek tőlünk, hogy mégis hogy néz ki ez az egész, és hogy tényleg meg lehet-e tanulni 4 óra alatt használni a varrógépet, vagy megvarrni egy pólót.

dsc07622.JPG

A kezdetekről már többször írtunk, de ezt nem lehet elégszer leírni: a workshopokat ketten találtuk ki Dórival, a kovacsdora.hu varrólányával. Mindketten szeretünk és tudunk varrni, és azt gondoljuk, hogy ez amellett, hogy egy nagyon hasznos tudás, rengeteg örömet is ad, egyszerre kapcsol ki és fáraszt le (a jó értelemben), igazi flow élményt tud adni. Az ismerőseink gyakran csodálkoznak azon, hogy mi "csak úgy magunktól" megtanultunk varrni, mintha ez valami misztikus dolog lenne:) Korábban már leírtam, hogy azt nem tagadjuk le, hogy kell egyfajta rálátás, vagy mondjuk ki: tehetség ahhoz, amit mi csinálunk, viszont a varrás, mint olyan, az nem a kovacsdora ruháknál vagy a PurpleTurtleBag táskáknál kezdődik, ezek mögött már rengeteg varrással töltött óra, elrontott darab, elpazarolt anyag és elszakadt cérna áll. Viszont hiszünk benne, hogy az alapokat mindenki gond nélkül el tudja sajátítani (igen, 4 óra alatt), és már az is megkönnyíti a mindennapokat, ha nem okoz gondot egy nadrágfelhajtás vagy függönybeszegés, vagy akár egy egyszerűbb póló megvarrása. Ezek után pedig van, akinek többet, és van, akinek kevesebbet kell gyakorolnia ahhoz, hogy meg tudjon varrni egy bonyolultabb dolgot is, de az biztos, hogy bárki képes rá! 

Szóval úgy gondoltuk, hogy szeretnénk másokat is megtanítani varrni, és szeretnénk, ha egyre kevesebben tekintenének a varrógépre úgy, mint valami hihetetlenül bonyolult gépezetre. Gondolkodtunk, hogy milyen formában lehetne ezt megvalósítani, és a több alkalmas tanfolyam ötletét hamar elvetettük (vagy talán fel sem merült), mert sem helyünk, sem időnk nem volt ilyesmire, és az is célunk volt, hogy bebizonyítsuk, hogy kevés idő is elég arra, hogy megtanuljátok használni a varrógépet, és ne mumusként tekintsetek rá. Így születtek meg a 4 órás kezdő workshopok, ahova olyanokat is várunk, akik még sosem láttak közelről varrógépet, de olyanokat is, akik már valahol, valamit, valamikor régen már varrtak, de nem igazán tudják, hogy kezdjenek hozzá (újra) a dologhoz. Mivel azt láttuk, hogy nem nagyon vannak olyan tanfolyamok, ahol pólót, ruhát, vagy bármi olyan dolgot lehet megtanulni varrni, ami rugalmas anyagból van, Dóri pedig egészen véletlenül a sztreccsanyag varrás (eddig még) koronázatlan királynője, kitaláltuk a haladó, azaz pólóvarró workshopunk tematikáját is, ahova olyanokat várunk, akik már tudnak ezt-azt a varrógépről, tudnak biztonságosan egyenesen varrni, és nem kell már a cérna befűzésén sem gondolkodniuk. 

Amellett, hogy szeretnénk magát a varrást megtanítani, ha nem is ennyire konkrétan, de az is a célunk, hogy ez ne csak egy "varrótanfolyam", hanem egy szuper élmény is legyen, ami egy kicsit kiszakít abból, amiből ki szeretnétek szakadni:) 

2016 márciusában kezdük el a workshopokat, amiket eleinte a lakásainkban tartottuk meg maximum 3 fővel, viszont mivel mindketten elköltöztünk szeretett lánylakunkból, pár hónapja új helyet kerestünk, így már egy oktatóteremben várunk titeket Budapest belvárosában, az Astoriánál.

A workshopok általában szombaton vagy vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődnek és délután 2-ig tartanak. Mikor megérkeztek, beszélgetünk egy kicsit arról, hogy varrtatok-e már, ha igen, akkor milyen géppel, vagy milyen gépetek van otthon, vagy ha örököltetek, akkor milyet, és mik azok a dolgok, amiket szeretnétek elkészíteni otthon is. Így egy kicsit rátok tudjuk szabni a workshopot, igyekszünk elmondani mindent, ami ahhoz kell, amit és ahogy (és amivel) később szeretnétek varrni.

Ezután a kezdő- és a haladó workshop is megy a maga útján: a kevés elméletet rengeteg gyakorlat követi. Arról, hogy ez mit takar pontosan, a Facebook eseményeink leírásában olvashattok. Fontos számunkra, hogy mindenkire tudjunk figyelni, ezért csak kis létszámosak az alkalmak. Így amellett, hogy mindenkinek tudunk külön varrógépet biztosítani, mindenkinek tudunk külön segíteni és igyekszünk úgy alakítani, hogy a lehető legkevesebbet kelljen várnotok ránk vagy egymásra. Mindenki a saját tempójában halad, szinte már a táska- vagy a pólóvarrás elejétől úgy haladtok, ahogy Nektek jó (persze mi azért figyelünk arra, hogy az időkereteket betartsuk :) ). Közben válaszolunk a felmerülő kérdésekre, elmondjuk, mit, hogyan lehetne máshogy csinálni, vagy egy-egy dolognak hol tudtok utána nézni, mutatunk pár trükköt, mesélünk nektek a tapasztalatainkról. 

A végére pedig mindenkinek elkészül a saját pólója vagy táskája, amit aztán büszkén viselhet, akár már a workshopról hazafele is. Mindkét tanfolyamhoz készítettünk egy kis füzetet, amiben minden információt megtaláltok, ami a workshopon elhangzott, így senkinek nem kell azon aggódnia, hogy nem tudja megjegyezni azt a rengeteg dolgot, amit hallott, sőt, jegyzetelnetek sem kell. Ha pedig később otthon elakadnátok, vagy valamilyen kérdésetek van, írjatok nekünk! Már többször volt rá példa, hogy online segítséget nyújtottunk akár egy konkrét darab megvarrásában, akár például abban, hogy bizonyos anyagot vagy kelléket hol tudtok beszerezni. 

Már bevallhatom, eleinte mi sem voltunk 100%-ig biztosak abban, hogy ez így működőképes, és az első pár alkalommal nagyon izgultunk, hogy vajon sikerül-e befejezni, biztosan senki nem fog-e idegbajt kapni a varrógéptől, nem lesz-e túl fárasztó az egész, vagy ha valaki tényleg nagyon ügyetlen, akkor azt a helyzetet tudjuk-e kezelni, vagy úgy egyáltalán, mit fogunk akkor csinálni? De túl a huszadik workshopon is, már biztosak vagyunk benne, hogy igen, működik, amit kitaláltunk, és igen, mindenki meg tudja csinálni, senki nem kapott még idegbajt, és még senki nem ment el rossz kedvűen, vagy úgy, hogy "na, én aztán soha többet nem fogok varrni" (kivéve, aki úgy jött el hozzánk, hogy egyáltalán nem akar megtanulni varrni, csak egy jó programot szeretett volna a lányával és szerette volna jól érezni magát - jelentjük, sikerült, és a táskáját is ő maga varrta meg:) ). Azt látjuk, hogy van, akinél egy komoly önbizalom-löketet is ad a dolog, mert többen jöttetek már úgy, hogy "de én tényleg nagyon béna vagyok", "nekem ez nem fog menni", viszont úgy mentetek haza, hogy "nahát, tényleg megcsináltam", "de jó, ezt otthon is meg fogom tudni varrni"! És ez nekünk legalább olyan jó érzés, mint Nektek. 

De elég a szövegből, jöjjenek a képek (kattintásra megnyílik a galéria):

Szeretettel várunk akkor is, ha egy kellemes napot szeretnél eltölteni valami olyannal, amit eddig még nem próbáltál, és akkor is, ha kifejezetten varrni szeretnél megtanulni. Szerencsére a visszajelzések alapján úgy tűnik, mindkettőt teljesítjük, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek a workshopok.

Ha kedvet kaptál, nézd meg a Facebook oldalunkon, mikor lesz a következő esemény, és jelentkezz!

Varrásra fel!

Lilla

Arról pedig, hogy hogy ismerkedtünk meg Dórival, itt olvashattok. 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

5+5 ok, ami miatt érdemes megtanulni varrni

Az 5 kedvenc méteráru boltom

Bejegyzés sorozat a varrógéptűkről:

1. rész - vastagság

2. rész - típus

3. rész - minden más

A bejegyzés trackback címe:

https://purpleturtle.blog.hu/api/trackback/id/tr7112644977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása