Varrásról, táskákról, életmódról és mindenfélékről

PurpleTurtleBlog

PurpleTurtleBlog

Tudtad? - Varrógéptűk 2. rész

2017. július 26. - purpleturtlebag

Ahogy azt az első részben is írtam, nagyon fontos, hogy milyen tűvel varrtok. A varrógéptűket leginkább két tulajdonság jellemzi: a típusuk és a vastagságuk. Az előző rész a vastagságról szólt, most pedig a típusokat nézzük meg, ami már egy kicsit izgalmasabb téma.

Szemmel alig, vagy szinte egyáltalán nem látható, de a varrógéptűk hegyei különbözőek lehetnek, ez alapján különböztetjük meg őket.

varrogeptuk.jpg

A varrógépek alaptartozéka általában pár darab univerzális tű. Ez se nem igazán hegyes, se nem igazán gömbülyű, és elég sokféle anyagot meg lehet vele varrni, hobbivarráshoz tökéletes. Amíg nem varrtok sokszor vastag farmer, textilbőr vagy rugalmas anyagot, el is lesztek azzal a pár darab tűvel. Azt szoktuk mondani, hogy az előbb említett anyagtípusokhoz már érdemes sztreccstűt  (vagy más néven gömbhegyű tűt) vagy farmervarró tűt venni, mert bár hallottunk legendákat olyanokról, akik az univerzális tűvel varrtak például pólót és simán működött a dolog, azért a felesleges stresszt és a csúnya varrásokat célszerű elkerülni ezzel a kisebb beruházással (arról, hogy hol és milyen tűt érdemes venni, mennyibe kerülnek, stb, a következő bejegyzés fog szólni).

Póló, pulóver és egyéb rugalmas anyagok varrásához a jersey vagy strech tű használata javasolt. Ahogy látjátok is a képen, ezeknek lekerekített a hegyük, méghozzá azért, mert ezek az anyagok úgynevezett kötött anyagok, és egy hegyesebb tű bizony könnyen kihúzza a szálakat belőlük, vagy elszakítja azokat. Szerencsejátékosok persze megpróbálhatnak ilyen anyagokat univerzális, vagy más tűvel is varrni, lehetséges, hogy sikerülni fog, de másoknak javasoljuk egy ilyen készlet beszerzését is. A tapasztalatom az, hogy a jersey és a sztreccstű egymással helyettesíthető, de mivel nem varrok rendszeresen ilyen anyagokat, érdemes megkérdeznetek az eladókat, ha ilyen tűt vásároltok, általában szívesen segítenek! 

Farmer varráshoz értelemszerűen a hegyesebb fejű farmervarró tűt érdemes használni. Sok varrógépnek egyébként ez is tartozéka. Jó trükk, hogyha például táskát varrtok és sok réteg anyagot kell összevarrnotok (akár textilbőrt is), de a sima univerzális vastag tű nem teszi a dolgát, érdemes kipróbálni farmertűvel is a mutatványt (90-es vagy 100-as vastagsággal), mert akár csodák is történhetnek! 

Ezeken kívül általános még a bőrvarró tű, aminek nem csak a hegye különbözik a többi típustól, hanem a kialakítása is egy kicsit más. Használni (behelyezni, befűzni) ugyanúgy kell, mint a többit. A bőr varrása háztartási géppel egy külön téma, és abban még alig van tapasztalatom, okoskodni pedig nem szeretnék. Viszont az utóbbi időben kísérleteztem azzal, hogy bőrvarró tűvel varrtam több réteg textilbőrt, és azt vettem észre, hogy a két varrógépem közül az egyik határozottan szebben varrt ezzel a típusú tűvel.

Tehát itt sincs semmi nagyon erősen kőbevésve, ésszerű keretek között érdemes kísérletezni, mert nem csak a tűtől, de az anyagtól, a géptől (megkockáztatom, a gép lelki állapotától :D ), a cérnától és a csillagok állásától is rengeteg dolog függ varrás közben, de remélem, az előző bejegyzéssel együtt tudtam adni egy támpontot ebben a kérdéskörben.

A következő bejegyzésben leírom az egyáb tudnivalókat, márkákat, lelőhelyeket, árakat, és ami még eszembe jut majd.

Ha van kérdésetek, észrevételetek, írjátok meg!

Jó varrást!

Lilla

Kapcsolódó bejegyzések:

Tudtad? - Varrógéptűk 1. rész - a vastagságról

Tudtad? - Varrógéptűk 3. rész - minden más

5+5 ok arra, hogy miért érdemes megtanulni varrni

A bejegyzés trackback címe:

https://purpleturtle.blog.hu/api/trackback/id/tr3612691673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása