Varrásról, táskákról, életmódról és mindenfélékről

PurpleTurtleBlog

PurpleTurtleBlog

Hogy állok a ruhatár frissítéssel?

2017. május 24. - purpleturtlebag

Sokan szerettétek a "ruhatár frissítős" bejegyzést, így most arra gondoltam, írok egy kis helyzetjelentést, ami nekem is egy jó áttekintés lesz.

Lassan félidőnél járok, hiszen azt terveztem el, hogy év végére meglesz a szuper kis kombinálható ruhatáram, ami felesleges és használhatatlan ruhadaraboktól mentes, kevés darabból áll, viszont azok kényelmesek és a szívemnek kedvesek:) 

8290034151_5230570b07_b.jpg

Arra a kérdésre, hogy hogy is állok ezzel, nem igazán tudok válaszolni... Van, hogy úgy érzem, egész jól, van, hogy úgy érzem, sehogy. Ami biztos:

  • jó pár darabot sikerült beszereznem arról a bizonyos listáról, ezek közül volt olyan, amit később kicsit megbántam (pedig annyira, de annyira átgondoltam... de ez van), viszont volt olyan, amiről azt gondolom, életem legjobb választása volt. Felesleges dolgot nem vettem :)
  • az elején egész könnyűnek tűnt a dolog, most viszont olyan, mintha nehezedne... sok dologból könnyű volt kiszelektálni egy csomó mindent, de most egyre kevesebb a ruhadarab, és egyre kevésbé tudom, mit mivel vegyek fel (esküszöm, nem illik semmi semmihez, de ugye erre is van a lista).
  • sokkal kevesebb időt töltök öltözködéssel, mint korábban és tényleg sokkal kevesebbet mérgelődöm miatta
  • általában sokkal jobban is érzem magam a ruháimban, hiszen azoknak a daraboknak a nagy részét, amik nem állnak jól, nem szeretem őket, kényelmetlenek, stb. már eltüntettem, így esélyem sincs meggyőzni magam arról, hogy "jó lesz ez mára". Persze azért vannak mélypontok, amikor úgy érzem, nincs mit felvennem...:)

Páran kérdeztétek, hogy jó-jó, de mi szerepel a listán? Szívesen leírom nektek, hátha tudtok belőle ötletet meríteni, vagy hátha ez motivál majd titeket egy hasonló megírására. Persze ez teljesen egyedi, függ a már meglévő daraboktól és attól, hogy amúgy hogy öltözködtök, milyen helyekre jártok, milyen a munkahelyetek, mivel közlekedtek (nálam a bicikli miatt esik ki sok darab, de egyáltalán nem bánom, így is van miből választani:) ).

Mindenesetre íme:

Cipők

  • fekete balerinacipő (pipa)
  • barna balerinacipő (pipa, bár valójában nem balerinacipő lett, de a funkciót tökéletesen betölti a beszerzett darab, sőt! Azt hiszem, sokkal jobban passzol hozzám a kis barna cipőm, mint egy balerina:) )
  • sportcipő (pipa)
  • szandál
  • barna csizma

Nadrágok

  • világos farmer (pipa)
  • sötét farmer (pipa)
  • szűk fekete nadrág (pipa)

Táskák (ezeket szigorúan magamnak varrom:) )

  • textilbőr tornazsák (pipa)
  • barna válltáska (pipa)
  • kis oldaltáska
  • fekete vagy sötétkék válltáska

Felsők

  • fehér blúz
  • 5 nyári felső
  • 5 felső (2 megvan:) )
  • 3 pulóver (2 megvan:) )

Egyebek 

  • sapka-sál szett
  • szép kesztyű
  • fehérneműk (a nagyrésze megvan)

A cipőim állapota és minősége erősen kifogásolható volt, így gyakorlatilag az összes szerintem-alapdarabot be kell(ett) szereznem, mintha csak a nulláról indulnék (sőt, lehet, hogy hozzá fogok csapni a listához még egy téli cipőt, ezt még meglátom). A nadrágokkal ugyanez a helyzet, viszont óriási szerencsém volt, a farmereket egy turiban találtam, bár mindkettőt át kellett alakítanom, de megérte:) Biztos ismeritek a helyzetet, amikor van egy nadrág, ami vagy felül, vagy alul pont passzol, de a másik fele sehogy sem jó... Szerintem az a lényeg, hogy felül passzoljon, az alját pedig, ha túl bő, be lehet szűkíteni. Ez a farmer kérdés eléggé neuralgikus pont nálam, úgyhogy elmondhatatlanul hálás voltam ezért a két farmerért, ráadásul mindkettő szuper állapotban van, úgyhogy remélem, pár évre letudtam a kérdést, már csak annyi a dolgom, hogy ne hízzam ki őket... bár az utóbbi évek adatai alapján ez nem is lesz olyan könnyű :)

A szűk fekete nadrágot sajnos az Orsay-ben vettem, és utána vagy egy hónapig rosszul éreztem magam, hogy fast-fashion boltban vásároltam, de azt hiszem, itt a "valamit valamiért" elv érvényesült. Mindenesetre próbálom minimalizálni az ilyen boltokban való vásárlást, de azért az is fontos, hogy valamennyire rugalmasan kezeljem az elképzeléseimet és ésszerű keretek között tartsam a megvalósítást. (Ezek után azt is meggyónom, hogy a fekete balerinát a Deichmannban vettem... :( )

Egyelőre azt tapasztalom, hogy azzal a mennyiségű ruhával (sok!), amivel elindultam ezen az úton, elég nehéz ez a dolog. Sokat szelektálok (még mindig!), és hiába vagyok a lehető legszigorúbb magammal, még mindig van jópár darab, amire azt mondom, hogy "na, ez azért TÉNYLEG jó lesz még egyszer".

De mi az a "sok" és hol tartok most?

Az eredeti állapotot sajnos nem figyeltem meg, mert ahogy írtam, már a januári költözés előtt rengeteg cuccot kiszelektáltam. Akkor nagyjából 1 óriási ruhásszekrényt, egy másik hatalmas szekrény felét és 2 nagy dobozt töltöttek meg a cuccaim. A költözés után is volt még kb. 4-5 zsáknyi és 2-3 nagy doboznyi ruhám és cipőm. Most egy kis ruhásszekrényt, két kis polcot, 3 nagy dobozt és egy kis dobozt töltenek meg a cuccaim. Ez ugyan soknak tűnhet, de enyhítő körülmény lehet, hogy ebben vannak a télikabátok és a cipők, ezek kb 1-1 nagy dobozt töltenek meg, sőt, ebben már benne vannak azok a cuccok is, amiket nem selejteztem ki, mert azok még tényleg jók lehetnek (ilyenek például a melegítők, "otthoni" pulcsik, amikből egyszerre úgyis csak 1-2-t hordok, viszont ha tönkremennek azok, amiket használok, csak előveszem a dobozból ezeket a régieket). Szóval a télikabátos-télipulcsis, cipős és "majdegyszerjólesz" dobozokat leszámítva, az "aktív ruhatáram" minden szezonra elfér a szekrényben, a polcokon és az egy kis dobozban. Persze az előszobában felhalmozott cipők és kabátok ebben nincsenek benne, úgyhogy annyi csalás van a dologban... De azért egész jó, nem? A mennyiséggel azt hiszem, már elégedett vagyok, most már csak a minőségen kellene javítani.

Most, hogy kitört a nyár, sajnos szembesültem vele, hogy a nyári ruháim száma és minősége a cipőimhez hasonlóan válságos :D (Illetve míg cipőből van rengeteg, csak épp használhatatlanok - ti is nehezen váltok meg a cipőitektől? -, addig nyári cuccból alapvetően is nagyon kevéssel rendelkezem). Próbálom kihozni a legtöbbet a dologból, illetve egyelőre csak tanakodok, hogy hogy lehetne ezt úgy megoldani, hogy ne kelljen vásárolnom, de valószínűleg a listán szereplő 5 felsőt minél hamarabb be kell majd szereznem. A listához hozzáadni nem szeretnék semmit, úgyhogy lehet, hogy ez a nyár egy igazi kihívás lesz öltözködés szempontból:) Bár tavaly egy turiban megtaláltam a legcsodálatosabb nyári ruhát, amit csak el lehet képzelni: szuperkönnyű, szuperpuha, szuperkényelmes, és ugyanúgy fel lehet venni egy esküvőre, mint egy hétköznapra, ráadásul nem is nagyon gyűrődik. Na, ha egy ilyet találok, azt gondolkodás nélkül meg fogom venni, lista ide vagy oda, ennyi azért belefér :) Esetleg még a nyáriruhatár-válságra való tekintettel belefér a frissítésbe az is, ha varrok magamnak 1-2 egyszerűbb "csak felkapom és már megyek is" ruhát.

Itt tartok így közeledve a félidőhöz. Amikor selejtezek (szinte folyamatosan) sokszor úgy érzem, hogy "de hiszen így tényleg nem marad ruhám", és nagyon (NAGYON) nehéz elajándékozni/eladományozni azokat a cuccokat, amiknek tényleg _semmi_ bajuk, jól is néznek ki, de valahogy nem tudunk összebarátkozni. Ezek általában ajándékba kapott vagy ész nélkül turkált ruhák. Amikről el tudom képzelni, hogy 1-2 év múlva talán hordom majd őket, azokat beteszem a melegítős-dobozba, amikről viszont nem, azoktól megválok. A másik kategória, amitől nehéz megválni (talán még nehezebb, mint az előzőektől), azok azok a ruhadarabok, amiket szeretek-imádok, de vagy már nagyon bolyhosak, vagy úgy vannak megrongálódva, hogy nem tudom megjavítani, vagy kinyúltak, vagy kihíztam őket (khm-khm), vagy már olyan "büdösödősek" (ezzel mit lehet csinálni? Már kipróbáltam mindent: szódabikarbónát, mosószódát, meg egy csomó interneten fellelhető trükköt), vagy valójában kényelmetlenek (annyi dolog van, ami miatt rosszul tudom magam érezni, legalább a ruhám ne legyen kényelmetlen!). Ezekre nagyon könnyű azt mondani, hogy "jó az még", de ilyenkor előhívom a szigorú-énemet, és gyorsan elviszem őket a ruhagyűjtőbe, mert ha sokáig tartogatnám, még a végén visszavándorolnának maguktól a szekrénybe (öhm, volt már ilyen...). Ez a része nem túl kellemes, viszont nagyon megéri: rengeteg időt és feszültséget spórolok azzal, hogy nem kell 200 felesleges holmit áttúrnom reggelente, ráadásul a kis ruhatár kis helyen is elfér, mind a szekrényben, mind a fejemben (ha-ha, micsoda poén), így minden szempontból sokkal áttekinthetőbb és praktikusabb az egész.

Úgy tervezem, pár havonta írok egy ilyen update-bejegyzést, és év végén összegzem az eredményeket, tanulságokat, mindenféléket, sőt, azt is tervezem, hogy tartok majd egy nagy leltárat és leírom magamnak (és ha szeretnétek, nektek is), hogy miből is áll a kis álom-ruhatáram.

Ebben a kis projektben iszonyú sokat segít az, hogy tudok varrni. Akár az átalakításokban, akár a javításokban, akár az új darabok megalkotásában (így például tutira olyan színű a táskám, amilyet szerettem volna és ami illik ahhoz a cipőmhöz, amelyikhez szeretném:) ). Így nem csak pénzt spórolok, de érzelmi szálak is fűznek egy-egy darabhoz, ráadásul ez így szuperfenntartható:) A Vágj bele! varróworkshopokon te is megtanulhatod az alap trükköket, amiket egy kicsit gyakorolva nem lesz gond számodra sem néhány egyszerűbb darab megvarrása. Gyere el hozzánk! 

alairashoz.jpg

 

 

 

 

 

Lilla

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Ruhatár frissítés I. - a kezdetek

Miért érdemes megtanulni varrni? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://purpleturtle.blog.hu/api/trackback/id/tr4812537107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása