Varrásról, táskákról, életmódról és mindenfélékről

PurpleTurtleBlog

PurpleTurtleBlog

Tudtad? - Varrógéptűk 1. rész

2017. július 26. - purpleturtlebag

Pár órája írtam a Vágj bele! - varróworkshopok Facebook oldalára egy posztot a varrógéptűkről, illetve azt hittem, átfogóan fogok róluk írni, de már a tűvastagság téma olyan hosszú lett, hogy végül szétbontottam több részre, és úgy döntöttem, a terjedelem miatt inkább blogbejegyzés lesz ezekből, nem Facebook poszt.

Így most ezt a vastagság-kérdést megírom itt is (nagyrészt átvéve a korábbi poszt tartalmát), legyen ez a tűkérdés teljes egészében kivesézve a blogon:)

A kezdő- és a haladó workshopokon is mindig beszélünk pár percet a varrógéptűkről, hiszen nagyon fontos, hogy mivel varrtok. Alapvetően két tulajdonság mentén lehet jellemezni őket: a vastagságuk és a típusuk az, ami meghatározó. Így ez a két témakör lesz, amit részletesen kifejtek, és a bejegyzés sorozatnak lesz egy harmadik része is "mire figyeljek még?" címmel.

A tűk vastagságával kapcsolatban az alapvető szabály az, hogy minél vastagabb anyagot varrtok, annál vastagabb tűre lesz szükségetek. Általában egy típusból 70-80-90-es vastagságot tudtok venni, de vannak ezeknél vékonyabb és vastagabb tűk is. Mi alapvetően nem cserélgetünk mindig - a 80-as tű nagyjából mindenhez jó. Természetesen nagyon vékony vagy nagyon vastag anyagoknál azért áldozunk a tűcsere oltárán mi is.

14490249.jpg


Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha nem megfelelő vastagságú tűt használtok, és egyáltalán honnan lehet azt észrevenni. Higgyétek el, ha nagyon nem jó méretű a tű, az fel fog tűnni. :)

 
Ha vékony anyagot varrtok vastag tűvel, akkor csúnya lesz a varrás, nagy lyukat fog hagyni a tű az anyagon, ezáltal a varrás minősége sem lesz a legjobb. Ez ugyan nem egy életbevágó probléma, ha a varrás olyan helyen van, ahol nem látszik, és nem éri kifejezetten erőhatás - tehát egy táska pántjánál vagy póló aljánál, nyakánál azért érdemes újravarrni -, de azért ilyen esetben érdemes egy vékonyabb tűre cserélni azt, amit használtatok épp. A vastagabb tűt később visszatehetitek a varrógépbe, ha már áttértek másik anyagra, mert ez nem sérült attól, hogy vékony anyagot varrtatok vele (érdemes a tűt azonnal visszatenni a dobozába vagy egy feliratos papírzacskóba, ezt nem éri meg ellustálkodni, mert a nagy sok helyre egyszerre odafigyelésben az az információ, hogy hova tettétek a milyen vastag tűt, könnyen kimegy majd a fejetekből, higgyetek nekem).

Egy fokkal érdekesebb, ha túl vastag anyagot varrtok egy vékonyabb tűvel, mert akkor aztán a csúnya varrástól kezdve az öltéskihagyáson át a tűtörésig minden előfordulhat. Megijedni egyik esetben sem kell (az öltéskihagyásnál sem kell pánikolni, hogy vajon mi lehet a baj - erről egyszer írok egy külön posztot - ), ha furcsaságot észleltek, vagy furcsa hangokat hallotok a varrógépből kijönni, cseréljetek tűt! Ilyenkor érdemes egyből ki is dobni a használt tűt, mert ha vastag anyagot varrtok vékony tűvel, nagyon könnyen sérülhet az eszköz, és ezek a sérülések nem láthatóak szabad szemmel. Legközelebb viszont, amikor visszateszitek, már lehet, hogy nem is fogtok emlékezni, mi történt, csak azt látjátok, hogy a vékonyabb anyagot sem varrja szépen, és indulhat a varróhiszti :) Szerintem nem olyan drágák ezek a tűk, hogy ennyi "pazarlás" ne férjen bele, de ez hozzáállás kérdése. 

Azért, hogy ne csak a levegőben lógjon ez a minél vastagabb anyag-minél vastagabb tű dolog (meg a fűszereket is ízlés szerint tegyük az ételbe, nincs is ennél hasznosabb egy kezdő számára :) ), íme néhány példa arra, hogy melyik vastagságnál milyen anyagra kell gondolni:

70-es: vékony textilek, bélés anyagok, pamutvásznak, pólóanyagok

80-as: több réteg vékony textil, 1-5 réteg vastagabb pamut, egy-két réteg farmer, de például a workshopokon végig 80-as tűt használunk, ezzel varrjuk az egy réteg farmerre a díszöltést, de ezzel varrjuk össze a táskákat is - ez egy-egy résznél már 5 réteg közepesen vastag farmert is jelent! Pulóvereket és textilbőrt is 80-as tűvel érdemes varrni.

90-es: több réteg vastagabb farmer, pamut, textilbőr.

90-esnél vastagabb tűk: extrán sok réteg az előzőekből (pl.  4-6 réteg vastagabb farmer, textilbőr, stb).

Elsőre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem olyan nagy ördöngősség, csak varrjatok és kitapasztaljátok ezeket is.

Remélem, hasznos volt ez a kis bejegyzés! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen hosszú lesz, a tű kérdésben a vastagság a legrövidebb téma, először úgy indítottam a posztot, hogy "nincs is róla igazán mit beszélni", aztán mégis ez lett belőle.

Ha van kérdésetek, észrevételetek, kiegészítésetek a témával kapcsolatban, írjátok meg kommentben!

A második részt a tűk típusairól itt olvashatjátok.

Jó varrást!

 

Lilla

Kapcsolódó bejegyzések:

5+5 ok, ami miatt érdemes megtanulni varrni

Milyen egy Vágj bele! - varróworkshop?

Varrógéptűk - 2. rész - típusok

Varrógéptűk - 3. rész - minden más

A bejegyzés trackback címe:

https://purpleturtle.blog.hu/api/trackback/id/tr4512691597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása